Havi-hegyi mandulafa: az összefogás és a cselekvő reménység szimbóluma

Az Év Európai Fája szavazáson való részvételre buzdította a pécsieket az Összefogás Pécsért Egyesület a Havi-hegyi mandulafa előtti sajtótájékoztatón.
Aztán kitértek a csütörtöki közgyűlésre és egy, a városi költségvetés és a Havi-hegyi mandulafa közötti érdekes kapcsolatra.

– Ez a fa sok mindent túlélt már, a mögötte lévő templom pedig egyfajta szimbóluma a pécsiségnek, annak, hogy bajban össze kell fogni – mondta Vozár Pál, az ÖPE elnökségi tagja.
A korábbi önkormányzati képviselő az Év Európai Fája internetes szavazáson való részvételre buzdította a pécsieket, amelynek elnyerése újra ráirányíthatja a világ figyelmét Pécsre.

Kővári János az ÖPE elnöke ezt követően megindokolta, miért pont ezt a helyszínt választották: – Amikor a 1690-ben, a pestis járvány idején a pécsiek utolsó erejükkel és meglévő hitükkel elkezdték felépíteni a templomot, összefogtak, bár nem tudták, mi lesz a vége, túlélik-e egyáltalán. Ma a város kilátástalan költségvetési helyzete hasonló összefogásért kiált, nem lehet már tovább toldozni-foltozni, nem lehet már terhelni a pécsieket, az önkormányzat ereje már kevés, de összefogással van remény – hangsúlyozta Kővári János, aki a havi-hegyi mandulafa már mostani rügyfakadását is a cselekvő reménység szimbólumának nevezte.

Az Összefogás polgármester-jelöltje a cselekvő remény jegyében ezután újra megerősítette az ÖPE korábban már többször kinyilatkoztatott javaslatát, mely szerint minél hamarabb el kell kezdeni az okosváros-fejlesztéseket, kerülni kell a presztízs-beruházásokat. – Mindezekre pedig a Modern Városok Programból kell a forrásokat felhasználni, és nem látványfürdőre. hanem elektromos buszokra és a városüzemeltetés korszerűsítésére kellene költeni a rendelkezésre álló források legnagyobb részét. Ezzel biztosítva lenne a város jövője.

Végül Kővári bejelentette, felkéri Páva Zsolt polgármestert, hogy közös cselekvés érdekében pályázza meg a város az Európa Zöld Fővárosa címét, ami jövőképet ad a fenntartható fejlesztéshez, a város fejlődéséhez.

Február 19-ig lehet szavazni a mandulafára!

A pécsi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa Fája versenyen – pécsért.hu

Tavaly október végén hirdették ki a magyarországi Év Fája verseny végeredményét: a július óta tartó online szavazást 4779 vokssal – több mint ezer szavazat előnnyel – nyerte meg a pécsi havi-hegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa. E különleges növény képviseli hazánkat az Európa Fája versenyen, amelynek szavazása február 1-jén indul.