Egymásnak is segítenek: szülői segítő tréningek a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNYNÁL

A sérült gyermekek szülei számára szerveznek közösségépítő foglalkozásokat a pécsi alapítványnál.

– A szülői tréninget az az igény hozta létre, hogy a szülők megfelelő ismeretekhez, információkhoz jussanak, hatékonyan közreműködjenek gyermekük fejlesztésében és egy közösség kialakulásával egymásnak segítséget, támogatást nyújthassanak – mondta a KEREK VILÁG ALAPÍTVÁNY szakmai vezetője. Bergmann Éva szerint ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a sorsukban közösséget vállaló szülők együtt dolgozzák fel közös élményeiket, és nyújtsanak egymás számára lelki támaszt, mélyítsék el kapcsolataikat. A szülői tréninget elsősorban az intézménybe járó – sajátos nevelési igényű, többségében súlyosan halmozottan sérült – gyermekek szüleinek, családtagjainak szervezik.
– A szülői tréning az érzelmi támasz megélése mellett, a csoporthoz való tartozás, a kikapcsolódás, a lelki-pszichés feltöltődés terepe is lehet – tette hozzá Bergmann Éva. Éppen ezért egy európai uniós pályázat (EFOP-3.1.6-16-2017-00007)részeként már a 2018/19-es  tanévben összesen nyolc foglalkozást terveztek, havi rendszerességgel, szeptembertől áprilisig, és a munkához pszichológus szakértő segítségét is bevonták.

Az Alapítványnál fontosnak tartják, hogy a programmal olyan aktív szülői közösséget hozzanak létre, melynek tagjai elfogadják egymás helyzetét, értik és megértik gyermekük nehézségeit, így maguk is elfogadóbbakká válnak saját élethelyzetüket illetően, és sokkal magabiztosabban tudják gyakorolni érdekérvényesítő képességüket, szülői szerepüket, valamint partnerként tudnak részt venni a gyermekekért folyó munkában.

– Fontosnak tartjuk, hogy ezeken az alkalmakon hosszú távra szóló fejlődést érjenek el a csatlakozó szülők – magyarázta a szakmai vezető. – A gyermekek fejlesztése mellett a szülők konfliktuskezelési technikáit is fejlesztjük, amihez hozzájárul a hatékony kommunikáció, a problémák felismerése, értelmezése, a megoldások megkeresése, valamint a támogató közösség meglétének tudatosítása.