DDC: idén is támogatnak környezettudatos kezdeményezéseket

A környezettudatos kezdeményezések népszerűsége töretlen a közhasznú szervezetek, óvodák és iskolák körében. A lakosságot egyre érzékenyebben érinti a környezet védelme, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a Duna-Dráva Cement Kft. zöld-pályázatára beérkezett 32 pályamunka.

A 2018/2019-es Zöld Megoldás-pályázat keretében összesen 7,5 millió forintot biztosít a DDC a legszínvonalasabb projektek megvalósításához. A pályázatok idén is a Beremendi és a Váci Cementgyár vonzáskörzetéből érkeztek, kiegészülve Pécs környéki projektmunkákkal. A cementgyárak vonzáskörzetéből beérkező pályázatokat 3-3 millió forinttal támogatják, míg a pécsi és környékbeli pályázók összesen 1,5 millió forintos forrásból gazdálkodhatnak a megvalósítás során.
A bírálóbizottságnak az idei pályázatok elbírálásakor is nehéz dolga volt. Színvonalas, sokoldalú és újszerű ötletekkel gazdagított elképzelések érkeztek.

Baranya megyében 5 nagyszerű projekt valósulhat meg
A drávaszabolcsi Dráva Kincse Óvoda és Konyha másodszor nyert támogatást a környezetbarát ötletei megvalósítására. „Az én házam! – Az én váram!” projekttel megálmodtak egy úgynevezett aktívházat, amely remekül kapcsolódik az eddigi környezettudatos működésükhöz. A jövő évi fejlesztés szorosan kapcsolódik majd a 2017-ben megépített kölyÖKOpark elemeihez.
A Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola, Kanizsai Dorottya Általános Iskolája Tanliget elnevezésű pályázatával egy olyan közösségi tér létrehozását célozta meg, amely a terület hatékony hasznosítása mellett az infrastruktúra környezettudatos működését is szolgálja. A közösségi tér mellett fontos szerepet kap a megálmodott nyitott tanterem, amelyet újrahasznosított műanyagokból készült padokkal gazdagítanának, ezzel is felhívva az újrahasznosítás fontosságára a figyelmet.
Az óvodák és iskolák mellett olyan közhasznú szervezetek is pályáztak, mint például a Siklósi Várszínház, amely Rózsakert fantázianevű pályázatával került a nyertesek közé. A projekt célja a korábban felújított Siklósi Vár Rosariumának fejlesztése, amely többek között teret biztosít majd az iskolások és óvodások környezeti neveléséhez is.
Pécsett „A Bártfa utcai tagóvoda gyermekeiért” Alapítvány Mesekert elnevezésű projektjével az óvoda udvarának széleskörű átalakítását valósítják meg 2019-ben úgy, hogy egy fenntartható, környezetbarát környezetet teremthessenek a gyermekek számára.
Az „Élő, Élhető udvar” pályázatával a szintén pécsi Meszesért Alapítvány olyan zöld terület kialakítását tervezi, amely egészséges környezetet biztosít az egész iskolai közösség számára, és lehetőséget biztosít a természeti értékek megtapasztalására.

A DDC Zöld Megoldás-pályázat keretében az elmúlt évek során eddig összesen 41 projekt valósult meg mintegy 59 millió forintból.