Civil fórumokat szeretne városszerte az ÖPE

Az Összefogás Pécsért Egyesület sajtótájékoztatót tartott – ahogyan Kővári János fogalmazott – a „fekete csütörtökről”, ahol meglehetősen gyér volt az érdeklődés nagyon fontos városi ügyekben. Az ÖPE megelőlegezte, a decemberi közgyűlésen előterjesztéssel fognak élni ennek a megoldására.

Az eseményen egyébként a téma „A városi léptékű aktuális nagyberuházások bemutatása”, valamint a településkép védelmével és a településrendezéssel kapcsolatos önkormányzati feladatok ismertetése” volt, fő előadó pedig a városi főépítész, Szécsi Zsolt.
Az ÖPE elnöke elöljáróban leszögezte, szomorúvá tette a csütörtöki közmeghallgatás érdektelensége, mivel gyakorlatilag néhány pécsi polgárt leszámítva javarészt közgyűlési politikusok jelentek meg. Ráadásul Kővárinak az előadók sem tetszettek, mert sok információ nem hangzott el, ezért volt kénytelen felszólalni. Kővári a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy már 2014-ben elfogadta a város a fenntartható városfejlesztési koncepciót, amin csak végig kellene menni, lépésről lépésére, hogy élhetőbb és sikeresebb legyen Pécs.

Az ÖPE elnöke már csak azért is tartja kudarcnak a csütörtöki közmeghallgatást, mert elmondása szerint – mint ahogyan az Összefogás Pécsért Egyesület évek óta ezt mondja – a pécsieket ennél sokkal jobban és hatékonyabban kellene bevonni a közügyekbe.
– A nagy szereplőket, autonómiákat, mint az egyetem, egyházak, valamint a civil szervezeteket és a vállalkozásokat is be kell vonni az állandó konzultációba – emelte ki Kővári János. – Erre is tettünk már korában javaslatot, ez volt a Társadalmi Egyeztető Tanács, a TETT.

Három éve – jogszabályi változások miatt – megszűntek az települési részönkormányzatok, de már akkor javaslatot tettek ennek folytatására. – Minden városrésznek kellene egy ily en állandó fórum, ami az ott élők ügyeiről szólna, itt fogalmazhatnák meg, mit szeretnének, és csupán ezt kellene már csak becsatornázni a városvezetés és a közgyűlés felé – mondta Kővári.
Berényi Zoltán, az ÖPE nemrégiben delegált önkormányzati képviselője szerint erre az egyeztetésre, konzultációs folyamatra a legalkalmasabbak pont a civil szervezetek lehetnének, amelyek országos viszonylatban is szépszámmal vannak jelen a pécsi közéletben, és aktivitásuk is magas. – Érthetetlen, hogy nem épít erre a város, különösen az ilyen horderejű döntések kapcsán – tette hozzá a képviselő.

Az Összefogás Pécsért Egyesület a következő, decemberi közgyűlésen előterjesztést fog tenni arra, hogy ezeket a részönkormányzati fórumokat létrehozza város. – Be kell vonni a pécsieket, alulról szerveződő módon, mert a politikai, közügyekkel kapcsolatos teljes apátia csak így szüntethető meg – mondta Berényi Zoltán.

Forrás: pécsinapilap.hu