Össze kell fogni Pécsért

Ezzel a felhívással kezdte csütörtöki városi közgyűlés előtt tartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Összefogás Pécsért Egyesület.

A közgyűlési témák előtt Kővári János, az ÖPE képviselője lezárta a Pécsi Újság.hu és a Bama.hu egyoldalú felvetését, miszerint ki tárgyalhat a város nevében befektetőkkel.

– Minden képviselőnek ugyanaz a joga és kötelessége, nevesül a város fejlődését előmozdítani, ezt eskü alatt is vállalták, és az lenne jó, ha azt a munkát, amit mi elvégzünk, mindenki megtenné a városért – mondta Kővári.

Egyébként a sajtóban megkérdőjelezett ügyben a befektetői tárgyalásokon, a polgármester és az alpolgármester, valamint az egyetem rektora, dékánok s ő maga mint kezdeményező is részt vettek. Kővári János szerint hatékony volt a tárgyalás, amelyen a kormány szakemberei is képviseltették magukat. – A hivatalos delegáció részéről az európai vezetés jött Pécsre, de részleteket még nem mondhatok – tette hozzá Kővári, aki megígérte, továbbra is Pécsért fognak dolgozni. Össze kell fogni Pécsért!

A kisvállalkozásokra, a pécsi kézművesekre is figyelni kell
Az Összefogás Pécsért Egyesület üdvözli a csütörtöki közgyűlés gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos előterjesztéseit, amely például az ipari park és üzemcsarnokok fejlesztését szolgálja, mert ezek a helyi kkv-t segítik.

– További javaslatunk a közgyűlésre, hogy a régi vásárcsarnok épületéből olyan kereskedelmi funkciókat ellátó helyet alakítson ki a város, ahol a pécsi, kis kézműves vállalkozások tudnak majd tevékenységeket folytatni és értékesíteni, mindezt a pécsi értékkiállítás tapasztalataira alapozva – jelentette be Kővári János, ahol nagyon értékes kisipari vagy kézműves termékekkel találkoztak.

A pécsiek és a civil szervezetek bevonása mellett az ÖPE
Vozár Pál, az ÖPE alelnöke arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a közgyűlés döntése értelmében újratervezik a város építési szabályzatát és rendezési tervét. Megtörtént a feladatot elvégző cég kiválasztása, akinek a munkájába minden városrész lakosainak be kellene kapcsolódnia.

– Azt tervezzük, hogy ennek apropóján fórumokat szervezünk településrészenként, és elsősorban a terület civil szervezeteinek a bevonásával – mondta Vozár. – Ez jó lehetőség lesz arra, hogy ne a fejünk felett dőljenek el dolgok, együtt tervezzük meg a város jövőjét. Mélyen hiszünk abban, hogy a helyi, civil kurázsira építeni kell – tette hozzá az ÖPE alelnöke.

Vozár Pál egyúttal bejelentette, a helyi aktivitást erősítő CLLD-pályázatok keretében a Helyi Akció Csoport eredményesen lezárta a városi civil szervezetek számára kiírt „Összefogáson alapuló közösségfejlesztés, rendezvények, események szervezése” pályázat első fordulóját, azonban még mintegy 55 millió forint rendelkezésre áll, amelyre továbbra is lehet pályázni.