Féltékeny a pécsi városvezetés, inkább nem is döntenek semmiben

Még a saját kijelentésével is szembement a csütörtöki Közgyűlésen a pécsi városvezetés. Noha Páva Zsolt polgármester napokkal ezelőtt Gyopáros Alpárral, a Modern Városok Program kormánybiztosával közösen bejelentette, hogy e-buszokat vásárol Pécs, ezt az ÖPE által készített előterjesztést végül a mai Közgyűlésen napirendre sem engedte venni!

Az ÖPE mai előterjesztésének lényege az volt, hogy szerettük volna hivatalosan is rábírni a városvezetést arra, hogy szeptember 30-ig végre döntsön ezekben a fontos kérdésekben, mert Pécs eleshet a kormányzati támogatástól, akkor pedig a pécsiek újra veszíteni fognak. Ahogy veszítenek folyamatosan az elmúlt 4 évben.
A pécsi városvezetés becsapta a pécsieket, mert a pécsi városvezetés féltékeny, hogy nem ők, hanem az ÖPE és a Szövetség Pécsért javasolta a költséghatékonyabb e-busz programot, amelyet több ezer pécsi is támogatott aláírásával.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendelkezésre álló kormányzati (Modern Városok Program) forrásra tízszeres az igény az önkormányzatok részéről, ahogy ezt Gyopáros Alpár kormánybiztos Pécsett is hangsúlyozta. Pécsen egyetlen önkormányzati beruházás, fejlesztés sem valósult meg a Modern Városok keretéből 2015 óta, mert egyet sem tudott elkészíteni és előkészíteni a városvezetés. Ha most sem dönt Pécs, akkor a város eleshet a támogatástól, vagy annak csak egy kicsi részét kapja meg, mert mások, akik gyorsan döntöttek, megszerzik a nagyobb részt.

Az ÖPE és a Szövetség Pécsért javaslata világos és egyértelmű, tények és adatok támasztják alá: olcsóbban működtethető a pécsi közösségi közlekedés e-buszokkal, és olcsóbban utazhatnának a pécsiek is, miközben a város levegője tisztább lenne.
A kormány vezető politikusai (köztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter), akikkel személyesen tárgyalt Kővári János az elmúlt hetekben, megerősítették, hogy támogatnák Pécset, ha végre elkészülnének azok a dokumentációk, amit támogatni tudnak. Ilyen dokumentációt a pécsi városvezetés lassan négy éve nem képes előállítani. Ezért folyik csak az egyetemen a Modern Városok Program a városban.

Értetlenül és döbbenten állunk az előtt, hogy a szükséges döntéseket miért halogatja a városvezetés, noha Páva Zsolt már maga is belátta, hogy a javaslatunk alapján helyes döntés a tüskésréti élménypark, és az olcsóbb buszozáshoz szükséges e-buszok beszerzése (míg a régi buszparkot most még értékesíteni lehet).
Ideje lenne megértenie a városvezetésnek és a gyámságával megbízott politikusoknak, hogy saját érdekeik ügyezgetése helyett a kormány gyors, pontos és szakmailag alátámasztott javaslatokat vár Pécstől, mert csak ebben az esetben fog segíteni. Újabb milliárdos kölcsönöket nem adnak többet Pécsnek, ezt világossá tették már.

Szövetség Pécsért, Összefogás Pécsért Egyesület, sajtóközlemény

Fotó: pécsinapilap.hu