Szövetség Pécsért: pártpolitikai ideológiákon átívelő, világnézetektől független

Nagy közös együttműködésben bízik az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE). A Szövetség Pécsért fórum célja, hogy egy pártpolitikai ideológiákon átívelő, világnézetektől független véleménynyilvánítási front jöjjön létre a pécsiek körében, ami konkrét helyi problémákra ad választ.

– A Szövetség Pécsért nem egy egyesület, nem egy mozgalom, hanem egy fórum – hangsúlyozta Kővári János pénteki sajtótájékoztatójukon. – Két szóval lehetne leírni a kezdeményezés filozófiáját: a dinamika és a derű. Ez a két tulajdonság szükséges az egészséges élethez, azonban Pécsen mindkettő hiányzik. Nincs dinamika a gazdasági fejlődésben, a fejlesztésekben, a pécsi polgárok pedig lemondóak, sokan félnek kimondani a véleményüket. Így nem működhet egy város. Az Összefogás Pécsért Egyesület megalakulása óta rendelkezik a hatékony működéshez szükséges dinamikával és derűvel, sosem a pesszimizmus szólt belőlünk – így Kővári.

“Szövetség Pécsért” néven indít mozgalmat Kővári János

Tisztelt Pécsiek! A rendszerváltás óta eltelt időszak, azaz csaknem 30 év helyi tapasztalatai azt mutatják, hogy Pécs csak akkor lehet sikeres, ha pártok feletti városvezetése van! Pécs csak akkor tud sikeres, gazdag és erős város lenni, ha nem pártpolitikában, nem pártok érdekei mentén, hanem ezeknél nagyobb összefüggésekben tud gondolkodni.

 

– A Tubes-ügyből és az akkori kis helyi népszavazás kiharcolásából rengeteg tapasztalatot szereztünk, jókora ellenszélben kellett dolgoznunk az ügyön. Akkor sikerült elérni, hogy a negyvenezer pécsi, akik elmentek szavazni a lokátor ellen, ne pártpolitikai szempontból tekintsenek egymásra, a közös cél egybekovácsolta őket. Politikai kampány sem állt mögötte.

Az ÖPE most ugyanezt a széleskörű, mindenféle pártpolitikán, ideológián, világnézeten átívelő közös gondolkodást szeretné elérni. Azt, hogy jövőre ne az legyen a fontos, hogy melyik párt nyer a választásokon, hanem hogy a pécsiek formálhassák véleményükkel a várost. Elmondásuk szerint egy csendes, békés, de dinamikus együttműködés a cél.

A Szövetség Pécsért fórumban esélyt kell adni az embereknek, hogy véleményt nyilvánítsanak egy közös, konkrét probléma mentén, legyen szó akár a buszközlekedésről, akár az akvaparkról. Azért, mert Pécshez, a városhoz vonzódnak, nem pedig pártszínekhez.

Újságírói kérdésre Kővári elmondta, az áprilisi választásokat követően felkereste Mellár Tamást is egy esetleges együttműködés reményében, ám az MSZP-P-frakciószövetséget erősítő képviselő inkább egy új – még be nem jegyzett –, nyilvánvalóan politikai céllal létrehozandó egyesület mellett döntött.
A Szövetség Pécsért szeptember elejétől Facebook-oldalán online módon, személyes standolással és találkozásokkal várja a pécsiek véleménynyilvánítását a konkrétan magukat érintő pécsi ügyekben. Kővári János azt reméli, hogy a Szövetség Pécsért felül tud majd emelkedni a politikai szempontokon a nagy közös cél érdekében.

Forrás: Pécsma.hu
Fotó: Kővári János facebook-oldala