Pécsi Élményfürdő: szennyvízszag lesz, meleg víz nem?

Már nem először jelzi az Összefogás Pécsért Egyesület, hogy a tervezett pécsi aquapark beruházással komoly gondok vannak. Az ÖPE szerint a fenntarthatóságnak és az egyediségnek egyszerre kell vezérelnie a beruházást. Nem teheti meg a város, hogy a hibás helyválasztás miatt újabb komoly, rendszeres kiadást vegyen a nyakába az önkormányzat, mint a korábbi sikertelen presztízsberuházások (Expo Center, reptér stb.)
Mindemellett egy igazi fürdő és élményparkra van igény, és helye is van, csak nem itt – kezdte Kővári János a helyszíni sajtótájékoztatót.

Kővári János, a szervezet elnöke ezúttal a tervezett aquaparkkal kapcsolatban jelezte, hogy a város vezetése által támogatott helyszín több szempontból is aggályos a beruházás költségeit és a fenntarthatóságát tekintve. A Füzes-dülőben tervezett beruházás egyrészt drága telken valósulna meg, hiszen a terület magánkézben van, onnan kellene kivásárolni, másrészt a víztermelés is problémás a mennyiség és a vízhőfok miatt, nem beszélve arról, hogy szintén itt található a városi vízmű szennyvízátemelője, amely a strandolók számára kellemetlen szaghatással is járhat.

Kővári János a helyszínen jelentette be, hogy ennél a megoldásnál létezik sokkal költséghatékonyabb és fenntarthatóbb is. Kővári szerint a fejlesztést három másik helyen is jobb feltételek mellett lehetne megvalósítani.

Az ÖPE szerint ilyen lehet a 6-os út bevezető szakaszán található Áper-laktanya, valamint a régi Balokány fürdő helyszínén, de a legideálisabb – szakértőik szerint – mégis a tüskésréti szabadidőközpont melletti terület lenne. Itt biztosítható megfelelő hőfokú és mennyiségű víz, valamint a megújuló energiára épülő épületek is jó helyen lennének. Kővári János szerint ráadásul az aquapark beltartalmát is újra kellene gondolni, hiszen például a hasonló siklósi strandot sokkal fenntarthatóbban tervezték meg, bár kétségtelen kisebb, mint a tervezett pécsi beruházás. A Tüskésréten viszont egy nagy szabadidő park része lehetne,  amely már most is közkedvelt helye a pécsieknek, ahol wakebordos pályát és füves focipályát,  gyermek és felnőtt játszóteret is kialakítottak, nem utolsósorban kiépülőben van egy élményliget is. Egyszóval igazi szabadidő paradicsom lehetne itt a fürdővel együtt.

– Ez a jó hely,  lépni kell! Itt az ideje, hogy ezt mindenki felismerje, és végre elkezdődhessen ez a régóta várt fejlesztés is – zárta mondandóját Kővári János az ÖPE elnöke.