Mindenek feletti a városi költségvetés rendbehozása

Szokás szerint megtartotta közgyűlés előtti sajtótájékoztatóját az Összefogás Pécsért Egyesület, amelyen azokon az elemeken túl, amelyeket már régóta emlegetnek, néhány meglepő is elhangzott. A teljesség igénye nélkül gyorsan fussunk át a kötelezőn! – írta a sajtótájékoztatóról készült cikkében a pécsinapilap.hu

Rendbe kell tenni a város költségvetését, ennek érdekében nem csak kritizál, hanem továbbra is konkrét javaslatokkal áll elő az ÖPE. Modern Város helyett Okos Város kell, ennek pontjait ezúttal nem részleteznénk. Spórolni kell a tömegközlekedésen – pályázati pénzekből, nem hitelből vásárolt új, elektromos, nem használt buszok –, a sporton és a kommunikáción.

Nem kerül a csütörtöki közgyűlés elé a városi cégek újabb átszervezése, a hírek szerint a Pécsi Vagyonhasznosító alárendeltségébe került volna a vagyonkezelés, a kommunikáció és a Biokom. Szintén nem tárgyalja a közgyűlés az élményfürdőt, hiszen mint a tanukmányból kiderült töbek között, a szennyvízforgató mellé tervezett objektum erős szaghatásnak lenne kitáve – magyarán állandóan büdös lenne -, nincs a közelében megfelelő olcsó vízvételi lehetőség, és a kinézett terület többsége nem önkormányzati tulajdon. Kővári János szerint akár Tüskésréten, akár a Balokányligetben az erre szánt 22 milliárd forint helyett 6-8 milliárdból meg lehetne valósítani egy élményfürdőt.

Vozár Pál, az ÖPE alelnöke röviden, és megfogalmazása szerint utoljára kitért a Mellár Tamás által a közelmúltban bejelentett Mindenki Pécsért Egyesüetre. Mint fogalmazott, nem értik, hogy miért nem vállalják fel az egyértelműen baloldali irányultságot, miért nem helyezik el magukat világosan a politikai palettán, mikor éppen Pécsett a baloldali eszméknek igenis van vonzereje.

A pécsma.hu beszámolója
A pécsi közgyűlés csütörtökön tárgyalja – többek között – a pécsi sofőrök béremelését biztosító jegy- és bérletáremeléseket, a parkolási rendszer megváltoztatásáról, valamint az iparcsarnokok építéséről szóló előterjesztést. Kővári János, az ÖPE elnöke a közgyűlés előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy összességében elmondható: a város még nem jött ki az alagútból, de már látszik a fény a végén.

A parkolási rendszerről szólva elmondta, nem a díjemelést támogatják, hanem annak a helyzetnek a kezelését, hogy a belvárosban már nemcsak parkolóhelyet nem lehet találni, hanem már közlekedni sem.
– Miután a tervezet szerint az adott területen élők díjai nem változnak, ezért nekik lehet segítség az, hogyha másoknak többet kell fizetni a belvárosi övezetben. Így könnyebben találnak helyet a saját házuk előtt. Ebből a szempontból ez elfogadható, a buszjegyek árának növelését viszont nem tudjuk támogatni – mondta.
Kővári János szerint azért nem elfogadható – főként a jegyárak 100 forinttal való megemelése –, mert az autós közlekedéssel szemben a tömegközlekedést kellene vonzóbbá tenni. Ezzel együtt maximum egy 10 százalékos emelést a sofőrök bérének megemelése és a buszvezetők megtartása miatt el tudna képzelni.

Kiemelte azt is, hogy reménykeltő, hogy olyan fejlesztésekről tárgyal a pécsi önkormányzat, amelyekkel a kis- és középvállalkozásoknak segítenek.
– Az iparcsarnok-építéssel a helyi kkv-kat hozzuk helyzetbe, nem pedig a multikat, helyes az is, hogy a régi vásárcsarnok helyén olyan kereskedelmi egységet hozna létre a város, ahol kézműveseknek, kisvállalkozásoknak lenne árusítóhelyük, miközben az új vásárcsarnokkal a mezőgazdasági termelőknek kedvezne Pécs – emelte ki.
Az elnök hozzátette, azt is helyesnek tartják, hogy a Fidesz-frakciónak köszönhetően mégsem került a közgyűlés elé az a terv, ami több városi cég összevonásáról szólt, mivel ez nagyon kockázatos lett volna, esetleg hitelfelvételt is jelenthetett volna.

Lekerült a napirendről az élményfürdővel kapcsolatos előterjesztés is, mondván, a jelenlegi mellett meg kell vizsgálni olyan helyszíneket is, amelyek alkalmasabbak lehetnek a Füzes dűlőnél.
– A mostani elképzelés szerint ugyanis nem önkormányzati tulajdonban lévő telkeket is meg kellene vásárolni az építkezéshez, ráadásul az adott területen nincsen termálvíz, és szennyvízátemelő helyezkedik el ott. Pécs-Újhegyen most zajlik egy kutatás a termálvíz után, annak eredményét érdemes megvárni, s talán egy olyan helyszínt keresni, ahol nem kell a városnak mélyen a zsebébe nyúlnia az ingatlanok megvásárlásához. Úgy vélem, hogy talán a legalkalmasabb Tüskésrét lenne, vagy pedig a Balokány – a vasúton túli résszel együtt – is megfelelőbb lehetne a célra.

Forrás: pécsinapilap.hu, pécsma.hu