Mi lehet Pécs jövője?

Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) vezetőjét kérdeztük a város anyagi helyzetéről, a Párbeszéd frakcióban politizáló Mellár Tamás pécsi civil mozgalmáról, valamint az ÖPE „Öttorony, egy város” akciójáról, továbbá kiváncsiak voltunk arra, miként látja, a pénzügyi csőd és a politikai káosz kezelésére mi a megoldás Pécsett?

– Hamarosan itt az utolsó Közgyűlés, mit lát javult a helyzet, lehet még valamit tenni a városi csőd elkerülése érdekében?

– Az elmúlt évet azzal töltöttem, azért dolgoztam, hogy a kialakult anyagi csődből kilábaljunk. Mint ismert az önkormányzat mára 12,5 milliárd hiányt halmozott fel, amit csak állami, visszatérítendő támogatással lehetett átmenetileg kezelni.

Jómagam ellenzéki képviselőként megtehettem volna, hogy ennek politikai következményét ráborítom a várost ma is vezetőkre, de ehelyett lobbiztam a Kormánynál és javaslatokat nyújtottam be a Pécsi Közgyűlésben. Tavaly szeptemberben 28, idén márciusban még 12 pontot nyújtottam be, amelyek a város eladósodásának megállítását szolgálják. S kidolgoztunk egy okos város csomagot is, amely úgy rendezné a jövőben a pénzügyi hiányt, hogy annak terheit nem a lakosságra hárítja, hanem a közlekedés, a közvilágítás és az épületeink korszerűsítésével közel kétmilliárdos megtakarítást tudunk elérni, miközben fejlődik és élhetőbbé is válik a város.

– Mi lett ezekkel a javaslatokkal?

– A Közgyűlés ezeket többségében elfogadta, ami meglepő volt, lévén, hogy egy ellenzéki képviselő nyújtotta be. De a megvalósítást már rám hagyták, így képviselőtársaimmal és szakértőinkkel együtt dolgoztuk ki a bérlakások ügyének rendezését, az új városrendezési javaslatokat, az új épületkorszerűsítési programot, az e-közlekedési javaslatokat, a városrészi testületek terveit, a helyi vállalkozókat segítő javaslatokat és még hosszan sorolhatnánk. Ezek megvalósításához pénz és akarat kell, ez már a várost vezetőkön is múlik, hiszen nekünk csak két képviselőnk van most.

Kővári János, az ÖPE elnöke és Vozár Pál alelnök a városháza tornyában nemrégiben jelentette be az „Öttorony, egy város” programot.

– Honnan lesz pénz ezekhez?

– Újra kell tárgyalni a Kormánnyal a Modern városok programját. Be kell érni egy kisebb élményfürdővel és a támogatás javát a már említett okosváros projektekre kell átirányítani, mert azok több mint kétmilliárd megtakarítást jelentenek, míg a fürdő egyértelműen újabb százmilliós működési kiadásokat jelenthet az adófizetők pénzéből.
Ezenfelül a már elnyert TOP támogatásokat jól kell felhasználni, ezekből lehet korszerűsíteni az iskolákat, orvosi rendelőket, de még a sportcsarnokot, utakat is.
A vállalkozásainkat és az új panelprogramot segítő programokra részben uniós források igényelhetők, részben pedig a befizetett adók legalább 5%-át erre lehetne fordítani, ami évente 500 millió megpályázható összeget jelenthet. Ez a pénz ma elmegy hasztalan kiadásokra, ezekre rá is mutattunk. Például kommunikációra, tanácsadókra vagy olyan sporttevékenységek finanszírozására, amelyet a piacnak kellene finanszírozni.

– A város pénzügyi helyzetének javítása mellett, zavaros politikai légkör is van Pécsett, mit gondol ezekről?

– Hát igen. Legutóbb Mellár Tamás – aki az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség tagja az Országgyűlésben – jelentett be egy olyan pécsi civil mozgalmat, amelynek a neve és a tevékenysége is a mi egyesületünkre hajaz, miközben jól tudjuk, hogy ezt valójában baloldali pártok vezénylik a háttérből. Tehát mondhatjuk, hogy megtéveszti a polgárokat, és meg is osztja őket. Ha nem ez lett volna a célja, akkor megkerestek volna minket, hogy mi, civilek fogjunk össze.
A pártoknál pedig szintén nagy mozgások vannak. A baloldali pártok, ahogy mondtuk, már civilek mögé bújnak, mert másként nincs mérhető támogatásuk Pécsett, a Jobbik és az LMP pedig országos problémákkal küzd. A FIDESZ bár országosan erős, de Pécsett nem lehet büszke magára. Elég, ha a város eladósodására vagy épp az elveszített körzetre gondolunk. Úgy látom, itt is lesznek változások.

Az ÖPE ma az egyetlen stabil tényező, amely a pécsi problémák megoldására tud koncentrálni. Hozzáteszem: egyedül mi sem vagyunk ma még elég erősek, de mi eleve is együttműködésben gondolkodunk mindazokkal, akik szeretnék a várost talpra állítani, megújítani.

– Mégis kikre számít, kikkel alakítana ki szövetséget az Összefogás Pécsért Egyesület?

– Természetesen tárgyalunk politikai pártokkal is, de legalább ennyire fontos, hogy azokkal a szervezetekkel keressünk közös megoldásokat, akik nem pártérdekek mentén gondolkodnak. Megkerestük a vállalkozókat, az egyetem vezetőit, vagy épp a híveket összefogó egyházakat és a helyi közösségeket, a civileket, akiknek vannak elképzeléseik és készek tenni is érte. A párbeszéd folyamatos lesz ezután is, annál is inkább mert szeretnénk becsatornázni az ő elképzeléseiket is a városi döntéshozatalba, hisz Pécs nem csak és nem elsősorban a politikusok gondolataitól fejlődhet. Mi bízunk a pécsiek kreativitásban és tenni akarásában. Hiszünk az Összefogás erejében!