Megemlékezést tartanak az elhurcolt pécsi zsidók emlékére

A Pécsi Zsidó Hitközség és a római katolikus Sant’Egidio Közösség ez év májusában immár tizenharmadik alkalommal közös megemlékezést és felvonulást tart a városunkból 1944-ben elhurcolt zsidó polgárok emlékére.

1944. május 8-án alakították ki Pécsett a MÁV-bérházban és a környező utcákban a zsidók számára azt a gettót, amelyből először a Lakics-laktanyába, majd július 4-én Auschwitz-Birkenauba hurcoltak el mintegy négyezer ártatlan férfit, nőt és gyermeket. A Dunántúl című újság május 9-én adta hírül a gettó megnyitását.

– Különösen fontosnak tartjuk a történelmi tudat ápolását, a megemlékezés mellett pedig szándékunk az érzékenység ébren tartása, azért, hogy hasonló dolgok soha többé ne fordulhassanak elő – tájékoztatta lapunkat a pécsi Sant’Egidio Közösség.

A megemlékezésünk május 9-én, szerdán 18 órakor kezdődik a pécsi Ferencesek temploma mellett, amely során a résztvevők az elhurcolt pécsi és baranyai zsidók útjára emlékezve közösen indulnak majd el a pécsi zsinagóga felé. Az esemény a zsinagóga előtti téren, majd a mártírok emlékművénél ér véget.

A szervezők azt kérik, az emlékezés jeleként, zsidó szokás szerint, a résztvevők vigyenek magukkal egy kis darab követ, amelyet a rendezvény végén elhelyezhetnek a zsinagóga melletti dombormű előtt.
A béke olyan kiváltság, amit csak a mások iránt érzékeny, és a másikat tiszteletben tartó emberek tarthatnak meg. A szervezők azt írják, „különösen fontosnak tartjuk, hogy a fiatal generációk – akik egy békés Európában nőnek fel, és nem tapasztalták meg a háborút – tudják, hogy mi történt városunkban 74 évvel ezelőtt”.

 

Megemlékezés a Vészkorszakban elhurcolt pécsi áldozatokról

Kedves Barátunk! A Pécsi Zsidó Hitközség és a római katolikus Sant’Egidio Közösség ez év májusában immár tizenharmadik alkalommal közös…