Az eSZJA rendszerrel egyre kisebb a felajánlott 1%

A pünkösdi ünnepek miatt az adózók nyernek néhány napot a 2017-ről szóló szja-bevallással, amelynek benyújtási határideje idén május 22. – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Az adótanácsadó cég egyúttal jelezte, az eSZJA-rendszer bevezetésének egyértelmű vesztese a civil szféra: az 1%-os felajánlások összege már tavaly is 1 milliárd forinttal csökkent, idén pedig várhatóan még kevesebben tesznek majd felajánlást. 

Idén januárban az adózók már nem kérhettek munkáltatói adómegállapítást, ugyanis az év elején életbe lépett módosítások megfosztották ettől a lehetőségtől az adóalanyokat. „Ez azonban várhatóan nem okoz majd problémát a munkavállalói oldalon, hiszen a NAV idén is elkészítette az adózók bevallási tervezetét a náluk lévő adatok alapján. Ráadásul már az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is segít az Adóhatóság, az ő részükre is készült tervezet” – emelte ki H. Nagy Dániel, a MAZARS adóigazgatója.

A tanácsadó cég emlékeztet arra is, hogy az egyéni vállalkozóknak továbbra is maguknak kellett gondoskodniuk adóbevallásukról. Azoknak a magánszemélyeknek szintén lesz dolguk az adóbevallásukkal, akiknél költségelszámolás alkalmazható (például ilyen lehet az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem), vagy olyan bevételük volt, amilyenről az Adóhatóság nem feltétlenül szerzett tudomást.
„Klasszikusan ilyen a külföldről származó vagy az ingó és ingatlanvagyon eladásából származó jövedelem. Ha ilyen bevétele lenne valakinek, akkor kiegészíthetik tervezetüket papíron és elektronikus úton is. Ezt érdemes nagyon komolyan venni, mert a felelősséget a pontos adóbevallásért az adózó viseli” – hangsúlyozta H. Nagy Dániel.

A bevallási tervezetet az Ügyfélkapu segítségével nézhetik meg az adózók, ha március 15-éig nem kérték a papíralapú postázást. Erre akkor is van lehetőségük, ha még nincs ügyfélkapus hozzáférésük, a regisztrációt utólag is megtehetik ugyanis.
Ha az adózó minden adatot helyesnek talál a tervezetben, akkor nincs is több dolga, hiszen a benyújtási határidő leteltével véglegessé válik az általa kapott tervezet. Azok, akik módosítanának a javaslaton, a NAV eSZJA portálján megtehetik ezt. Ugyanitt lehetőség van az 1%-os felajánlások megtételére is, de ez akár külön, postai úton is megtehető május 22-éig.

Az 1% a civil szervezeteknek sokszor a túlélést jelenti
Érdemes az 1%-os nyilatkozatok lehetőségét külön észben tartani, mivel a felajánlások száma csökken. A NAV adatai alapján míg 2016-ban 8,5 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók, addig 2017-ben már csak 7,5 milliárdot. Ez átlagosan 12%-os csökkenést jelent, de egyes népszerű alapítványok esetében a különbség megközelítette a 20%-ot is.

„A statisztikák azt mutatják, hogy az eSZJA-rendszer bevezetésének egyértelmű vesztese a civil szféra: az egyszerűsítés hatására jóval kevesebben tesznek felajánlást, mint a korábbi években. Ennek hátterében az áll, hogy az eSZJA miatt az adózóknak kevésbé kell aktívnak lenniük a bevallás teljesítéséhez, azaz nem is találkoznak a felajánlás lehetőségével. Ha ugyanis nem módosítanak a NAV által kiajánlott tervezeten, az automatikusan bevallássá válik a felajánlás nélkül is. Az idei évben a munkáltatói adómegállapítás megszűnése várhatóan további kiesést okoz majd az 1%-os felajánlások terén, hiszen még többen élnek majd az eSZJA nyújtotta egyszerűsítéssel” – mondta H. Nagy Dániel.

A MAZARS világszerte és itthon
A MAZARS egy nemzetközi, integrált és független szervezet, amely a világ 86 országában 20 ezer szakemberrel dolgozik a könyvvizsgálat, a számviteli tanácsadás, az adó-, a jogi és a tranzakciós szolgáltatások, valamint a pénzügyi outsourcing területén.
A társaság 1991-ben nyitotta meg magyarországi irodáját azzal a céllal, hogy segítse francia ügyfelei letelepedését Kelet-Közép-Európában. Azóta a MAZARS hazai ügyfélköre számos nemzetközi és magyar vállalkozással bővült, a vállalat pedig – 130 magasan képzett szakemberével – jelenleg az ötödik legnagyobb könyvvizsgáló cég a hazai piacon.

Fotó: Tim Wright on Unsplash