A felsőoktatás helyett ajánlanak más megoldást

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécsi Szakképzési Centrum és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közösen kidolgozott pilot programot indít a műszaki felsőoktatásba jelentkezett, de oda fel nem vett érettségizett, valamint a műszaki felsőoktatásból az elmúlt években lemorzsolódott fiatalok számára, mely során a személyes tanácsadás, karrier tervezési segítség mellett azt is szeretnék elérni, hogy a fiatalok érdeklődésének megfelelő szakképesítést szerezhessenek és be- vagy visszakerülhessenek lehetőleg a pécsi felsőoktatásba.
A”GPS” programnév az akárhányszor bekövetkezhető újratervezés lehetőségét jeleníti meg a fiatok számára.

A program célja többek között a gazdaság számára megfelelő képzettségű, összetételű munkaerő biztosítása, a lemorzsolódók és lemorzsolódással veszélyeztettek számára „elkallódásuk” megakadályozására intézményesített védőháló kifeszítése, a fiatalok számára piacképes tudás, versenyképes kompetenciák, megfelelő karrier perspektívák ajánlása, valamint a fiatalok helyi boldogulása feltételeinek megteremtése, a külföldre vagy más régiókba való elvándorlásuk megelőzése, csökkentése.

Az együttműködő szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok új célokat kapnak, értelmes elfoglaltságot, segítséget a helyben maradáshoz, szakmai képzést és felkészítést az újbóli felvételire a felsőoktatásba. A szakmai végzettség az újbóli egyetemi felvételi esetén ráadásul plusz pontokat jelenthet. Ugyanígy fontos cél, hogy Pécsen és Baranya megyében a program hozzájáruljon a fiatalok helyben tartásához, elvándorlásuk csökkenéséhez.

Fotó: Alex Kotliarskyi on Unsplash