EU-s klímacélok: kibocsátás-csökkentésre és erdősítésre van szükség

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó CO2 kibocsátást 30%-kal kell csökkenteni, amiben az erdősítés is kulcsszerepet játszik. Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket ma fogadott el az EP.

Az EU-s célokat az emisszió-kereskedelem által le nem fedett szektorokban – ilyen az összes kibocsátás 60%-át jelentő mezőgazdaság, közlekedés, hulladékgazdálkodás és az épületek kibocsátása – kötelező érvényű nemzeti célokon keresztül kell megvalósítani. Ezek a lépések a Párizsban vállalt 40%-os (1990-hez viszonyított) csökkentési cél eléréséhez járulnak hozzá. Magyarország 7 %-os csökkentést vállalt.

– Annak ellenére sikerült ambiciózus rendeletet hozni, hogy ezt sok tagállam szerette volna megtorpedózni. A Parlament állhatatosságának köszönhetően mintegy négymillió autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel magasabb lesz a kibocsátás-csökkentés, az európai kormányoknak többet és gyorsabban kell teljesítenie. A klímaváltozás elleni fellépést nem lehet hátráltatni – mondta Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, Hollandia).

Erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen
Egy másik jogszabály a klímavédelem és az erdők kapcsolatát szabályozza. Eszerint csökkenteni kell a földhasználathoz köthető szén-dioxid kibocsátást és az erdők, rétek telepítése révén több szén-dioxidot kell megkötni. Az európai erdők a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 10%-át nyelik el.

Az új jogszabály lefekteti az erdőirtások ellensúlyozására elrendelt erőtelepítés szabályait. A képviselők elérték, hogy 2030-ra a párizsi klímacélokkal összhangban az így elnyelt CO2 mennyisége megelőzze a kibocsátottat.
– A mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás segíthet a klíma védelmében. Erdőinket a jövőben fenntartható módon akarjuk művelni – mondta Norbert Lins (EPP, Németország) jelentéstevő.

A nemzeti klímacélokat 343/172/170 arányban, az erdősítésre vonatkozó jogszabályt 574/79/32 arányban fogadta el az EP. A Tanácsnak még mindkét jogszabályt hivatalosan is jóvá kell hagynia, hogy azok életbe léphessenek.