Két pécsi teljesítmény a városvédő futáson

Negyedmillió kilométert futottak a résztvevők a 33. Telekom Vivicitta Városvédő futáson, ezzel 6-szor körbeérték volna a Földet. A 33. Telekon Vivicittá Városvédő Futás második napja a közép és hosszútávok szerelmeseit várta, és persze azokat is, akik először tették próbára magukat a 10 km-en vagy a félmaraton 21 km-es távján. A kétnapos eseményre több mint 28 000 nevezés érkezett. Még soha ennyi nemzet nem futott együtt Budapesten, 84 országból és 1150 magyar településről regisztráltak a tavasz legnépesebb futóünnepére.

A közel 11 ezer félmaratonista induló közül legidősebb a 79 éves Richter Ferenc. Sokan futottak babakocsival, amik külön kihívást is jelent, és az érdekes jelmezekben sem volt hiány. Kovács István Kokó, Lisztes Krisztián 49szeres futball válogatott és a pécsi Pásztory Dóra paralimpikon úszó is büszke egyéni teljesítői voltak a távnak. „A versenysportban már eleget szenvedtem, most már a futás nekem örömsport, szeretem jó érzéssel teljesíteni a távokat” – nyilatkozta Kokó a célba érést követően.
A félmaraton táv férfi győztese a tavalyi 2. helyezett Galamb Csaba, aki megküzdött a szembeszéllel, de az utolsó 2 kilométeren begyújtotta a rakétáit. A nőknél a második gyermeke születése után visszatérő Erdélyi Zsófia volt a leggyorsabb.

A klasszikus Vivicittá távnak számító 10 km-es mezőny 13 órakor indult, közel 6000 futó állt a rajtzónában.  A két napon összesen 60 hetven évnél idősebb futó nevezett. Külön figyelmet érdemelnek a hölgyek, hiszen a hétvégi eseményen indulók aránya: 51 % nő, 49 % férfi.
Világújdonságnak számít, hogy egyéni, személyre szabott videót kaphat futásáról minden versenyző, így az eddigi fotókon kívül tovább színesedik a paletta, amin az élményeket megőrizhetik.

A pécsi Alchibadi Roland a 8500 fős félmaraton mezőnyében kategóriájának 10. helyét szerezte meg 01:23:46 idővel, míg a nőknél, Katona Éva kategóriájában 15. helyén ért célba 01:41:09 idővel.