Szavazzunk a demokráciára!

Még a legtájékozottabb politikaértő emberek, sőt, a kutatóintézetek sem tudják pontosan, mi lesz az április 8-i országgyűlési választások eredménye. Csütörtökön Török Gábor politológus például egyenesen azt mondta, csak „ködszurkálásról” tudna beszélni, mert fogalma sincs, tippelni meg végképp nem akar. De mi is a tét?
Kővári Jánost, az Összefogás Pécsért Egyesület elnökét kérdeztük, aki egyébként volt már országgyűlési képviselő is.

– Ha valaki, akkor Ön bizonyára tudja, milyenek egy kampány utolsó napjai, hiszen 2010 és 14 között országgyűlési képviselő volt. Ma is vannak olyan vélemények, hogy inkább kötődik a Fideszhez, mint sem. Mi a véleménye erről?

– Mindenekelőtt szeretném leszögezni, sohasem voltam Fidesz-tag, 2002 óta az ÖPE alapítója és vezetője vagyok. 2009-ben a Fidesz keresett meg azzal, hogy induljak az országgyűlési választásokon, mint alapvetően a polgári-konzervatív értékrendet valló ember, aki egy civil szervezet révén van jelen a pécsi közgyűlésben. Azért vállaltam a jelöltséget és a képviselőséget, mert akkoriban igazi, őszinte rendszerváltó hangulat volt, és jómagam is fontosnak tartottam, hogy lezárjunk Magyarország történelmében egy korszakot, és elkezdjük építeni a polgári demokráciát. A kétharmadot is ezért kapta a Fidesz akkor a választóktól.
Aztán alig egy év múlva már letért az útról a kormánypárt,  amit jó néhányan: Pokorni,  Ángyán, Bencsik és Illés államtitkár, valamint jómagam is többször szóvá tettünk.

– Mire gondol?

– Bár, és ezt már elmondtam többször, fontosnak és jónak tartom az ebben a ciklusban elfogadott Alaptörvényt, azt láttam, és látom azóta is, a jelenlegi kormányzó erők nem ennek szellemében dolgoznak és szervezik az ország életét.

Kővári János

– Mondana példát?

– Az Alaptörvény kimondja, hogy védeni szükséges az emberi méltóságot, a közösségeket és a természeti értékeket. Ma is úgy vélem, ez a korszerű demokrácia alapja. Ugyanakkor több olyan jogszabályt is elfogadtak akkoriban, amelyek nem ezek szellemében íródtak.
Ilyen volt a civil törvény, amely során azt tapasztaltam, hogy nem a civil szektor erősödését szolgálta végül, hanem egyes lobbisták érdekeit tartotta szem előtt. És ugyanígy nem értettem egyet az egyházi törvény azon passzusával, miszerint egy törvény fogja meghatározni, mely közösség lehet egyház, és melyik nem.
Ami az emberi méltóságot illeti, minőségi egészségügy, oktatás és lakhatás nélkül nincs miről beszélni. És ami pedig a természeti értékek megóvását illeti: a földtörvény,  Paks2, vagy a környezetvédelmi szabályok felpuhítása nem ezt a célt szolgálják.

– Önkormányzati képviselőként hogyan vélekedik azokról a kritikákról, hogy az önkormányzatiság gyakorlatilag megszűnt?

– Ez talán még nem igaz, de a hatalomkoncentráció ezt a területet is érintette, mert valóban megkezdték az önkormányzati rendszer központosítását, holott pont az ellenkezőjére van szükség. Mindenesetre ezt a folyamatot meg kell állítani, mert csak azok a települések fejlődnek, amelyek a maguk urai.

– Miért tartotta  fontosnak, hogy videóban buzdítsa a pécsi szavazókat a választási részvételre?

– Mert Pécs politikai és gazdasági, pénzügyi állapota olyan szintekre süllyedt, amely miatt ki merem jelenteni, többszörözötten fontos, hogy a pécsiek véleményt nyilvánítsanak, és éljenek szavazati jogukkal. Pécsnek erős lobbira, de szabad és tiszta közéletre van szüksége.

– Ön szerint mit érdemes átgondolni a szavazóknak a vasárnapi voksoláskor?

– A legfontosabb, mint mondtam, hogy mindenki éljen szavazati jogával. Különösen az első szavazókat bíztatom arra, hogy szóljanak bele az ország, a városuk jövőjébe, mert számukra kiemelten fontos, milyen körülmények között fognak élni.
Elmondhatom, hogy nagyon szorítok azért, a polgári, konzervatív, nemzeti értékek valóban kiteljesedjenek. Ehhez azonban most tükröt kell állítani! Nem elfogadható ugyanis a korrupció semmilyen formája, a hatalomkoncentrálás és a gőg, vagy a megfélemlítés!
Őszintén szeretném, ha keresztény értékeken alapuló és demokratikus működés valósulna meg hazánkban és Pécsen is, amely bizalomra épül, és mindenki számára megadja az alkotás, a kreatív szabadság lehetőségét.