Ránki Dezső játszik a Kodályban

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas pianista lesz a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) vendége, aki szólistaként Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő az együttessel április 12-én a pécsi Kodály Központban.

Az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint az Ablak a világra elnevezésű – Kocsis Zoltánnak emléket állító – koncertsorozat harmadik, egyben utolsó alkalmának dirigense Hamar Zsolt lesz.
A barát című est Liszt Ferenc Obermann völgyének Kocsis Zoltán-féle átiratával kezdődik. A folyatásában Ránki Dezső ül a zongorához és Bartók Béla második zongoraversenyét adja elő. „A második zongoraverseny egyike Bartók legjobb műveinek az én érzésem szerint, talán tényleg csak a Kétzongorás szonátát, a Zenét és az ötödik vonósnégyest lehetne vele összemérni” – idézett az összegzés egy Kocsis Zoltánnal készült interjúból. A hangverseny zárásaként Brahms utolsó szimfóniáját játssza el a Pannon Filharmonikusok.
„Az Ablak a világra sorozat három koncertje – A fiú, A mentor és A barát – az évad során arra csábította a közönséget, hogy Kocsis Zoltán képzeletbeli kezét megfogva a zenekarral együtt nyisson ablakot a zenei világra” – idézte fel a zenekar. Mint hozzátették, a hangversenyek műsora a zeneművész által kiemelten fontosnak tartott és szeretett alkotóktól válogatott, amelyeket meghallgatva egy meghatározó keresztmetszetet ismerhetett meg a közönség a komolyzene alapvető értékeiből, gazdagságából. Az együttes emlékeztetett arra is, hogy a koncertek mellett a PFZ a zenekar szakmai mentora és első állandó karmestere előtt tisztelegve Kocsis Zoltánról nevezte el zenekari próbatermét tavaly novemberben.
A teremavatóról és a sorozat koncertjeinek közreműködőivel készített interjúkból különleges videóanyagot állít össze a zenekar, amelyet várhatóan nyár végén hoznak nyilvánosságra – írták jelezve, hogy a sorozatot a Kodály Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

Forrás: MTI
Fotó: PFZ facebook-oldala