Az uránbánya súlyosan veszélyeztetné a pécsi ivóbízbázist

A Víz Világnapja apropóján tartott sajtótájékoztatót az Összefogás Pécsért Egyesület, melyen a szervezet elnöke – utalva Áder János köztársasági elnök üzenetére – a többi között elmondta, a 21. század egyik legfontosabb értéke a víz.
Kővári jelezte, az ÖPE meg fogja vétózni az uránbányanyitást.

Mint azt Kővári elmondta, ennek kapcsán is szeretné felhívni a figyelmet, hogy Pécsen a vízbázisok is veszélybe kerülhetnek, amennyiben a tervezett uránbányát megnyitják. A beruházó cég környezetvédelmi engedélykérelmet nyújtott be, amit az ÖPE szeretne megakadályozni. Az önkormányzati képviselő szerint tény, hogy egy esetleges bányanyitás Pécs ivóvízbázis veszélyeztetné. – Nincsen olyan gazdasági érdek, amely azt felülírná, hogy a pécsieknek egészséges ivóvize legyen – húzta alá Kővári János, egyúttal bejelentette, az Összefogás Pécsért Egyesület megvétózza a bányanyitásra vonatkozó engedélykérelmet. Az ÖPE elnöke hangsúlyozta továbbá, hogy ráadásul természetvédelmi területeken létesítenének olyan objektumokat, amelyeket a hatályos törvények tiltanak, valamint a tettyei ivóvízbázis esetében jelentős vízhozamcsökkenés jelentkezne, a tortyogói vízbázisnál pedig a zagytározók jelentős radontartalma bemosódásának veszélye áll fenn. Kővári szerint a hatóságnak ezek miatt sem lehet kiadni a bányanyitásra vonatkozó engedélyt. Mindezeket alátámasztandó felidézett egy 2013-as tanulmányt, amelyet az akkori Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárságától kért ki, és amelyben többek között az 1997-ben felhagyott uránércbányászat zagytározóinak káros utóhatásairól van szó.

Kővári János egyúttal cáfolta azokat a híreket, miszerint az bányanyitás számottevő munkalehetőséget biztosítana a környéken élőknek. Egy dokumentum szerint a nyitás utáni hetedik évtől kezdve is csupán 500 munkavállalóra lesz szükség, közülük is elsősorban vájárokat vennének fel, amely képzést egyébként évek óta megszüntették a pécsi térségben. Kővári egy kérdésre kifejtette, az esetlegesen idetelepülő cégnek ráadásul helyi adót nem, csupán bányajáradékot kell fizetnie, és ezt is az államnak, nem pedig a városnak.

„Mindannyian pontosan tudjuk: minden pohár betelik egyszer. A világtalálkozónk jelképében szereplő utolsó csepp arra figyelmeztet bennünket, hogy a 24. órához érkeztünk. Azért vagyunk most Budapesten, hogy a világ figyelmét legértékesebb közös kincsünkre, a vízre irányítsuk. Haladéktalanul munkához kell látnunk, mert a jövő, közös 21. századi jövőnk legfontosabb kérdéséről van szó!
Nem folytathatunk struccpolitikát. Fejünket nem dughatjuk a homokba. Ha mégis így tennénk, félő, hogy mire kihúznánk onnan, csak a reménytelenség sivatagját láthatnánk magunk körül.” – mondta többek között a nemrégiben megrendezett Budapesti víz Világtalálkozón Áder János köztársasági elnök.

A Vízügyi Elnöki Testület jelentésének összefoglalója „A víz élet-halál kérdeésssé vált!” címmel. (Forrás: Köztársasági Elnöki Hivatal) A videó ide kattintva érhető el.