Fogyatékossággal élők álmait valósítják meg Pécsett is

Március 19-23-a között az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával ismét megrendezésre kerül az országos Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap Budapesten és minden magyar megyében. A cél, hogy ebben az évben is legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen egy különleges, nyílt nap keretében.

Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy országos kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. Program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerése és kölcsönös tapasztalatszerzésre, mert tapasztalataink szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg.
Ezeken a napokon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező.
Pécsett is több területen próbálhatják ki magukat a fiatalok, így mentőállomáson, fodrász és műkörmös szalonban, vagy éppen fotóműhelyben és egy sztárséf konyhájában. A pécsi programokat a Special Pécs Alapítvány szervezi.

Három éve indult a program
Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap 2015 tavaszán került megszervezésre Budapesten. A program indulásakor azonban hosszú távú tervünk volt, hogy a következő években vidéki partnerszervezetek segítségével országos méretűvé szélesítsük a programot. Így 2016-ban Budapest mellett öt vidéki helyszínen is megrendezésre került az esemény, 2017-ben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre került a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap. Ennek köszönhetően tavaly több mint, 260 fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű ember próbálhatta ki  magát egy-egy munkahelyen, és csaknem 250 munkáltató ismerte meg a programot.

„A program 2015-ben indult el Budapesten, 2016-ban már hat magyar városban vált ismertté. 2017-ben 14 együttműködő civil szervezettel sikerült megvalósítani az országos programot, és 260 fogyatékos ember és csaknem ugyanennyi munkáltató kapcsolódott be a programba. 2018-ban már összesen 15 szervezet szervezi az álomnapokat országszerte, és ismét legalább 200 fogyatékos, illetve megváltozott munkaképességű ember és munkáltató bevonása a cél. Meggyőződésünk, hogy az integráció és a befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják, és ezt hivatott elősegíteni a Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés is.” – mondta Bíró Veronika, a program vezetője.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.