Két és félmilliárdból fejlesztik a pécsi távhőrendszert

Két és félmilliárd forintos beruházással – fele részben európai uniós forrásból – fejleszti a baranyai megyeszékhely távhőrendszerét – közölte a Pécsi Távfűtő Kft. (Pétáv) szolgáltató pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) csaknem 1 milliárd 250 millió forinttal támogatott projekt során 167 új, korszerű hőközpont létesül és mintegy 11 kilométer előre szigetelt vezeték épül jövő szeptemberig.
A már megvalósult fejlesztésekről felemlegették, hogy februárban korszerű, környezetbarát és megújuló alapú távhőre csatlakozott a jelenleg is épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem egy kollégiuma, továbbá egy 80 lakásból és 12 irodahelyiségből álló belvárosi társasház. Ehhez 68 millió forint értékű beruházással 1700 kilowatt teljesítménnyel bővült Pécs távhőellátása, amivel évi mintegy 375 tonnával lesz kevesebb a széndioxid-kibocsátás.
A további fejlesztés keretében a Pétáv által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épületet is távhőre csatlakoztatnak – áll az írásos összegzésben.

A program során egyébként megszüntetnek 22 elavult szolgáltatói tömbhőközpont, ezek helyett 141 új, korszerű felhasználói hőközpont alakítanak ki, a jelenleg a PÉTÁV Kft. által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épületét távhőre csatlakoztatják, valamint új fogyasztók kapcsolnak be a pécsi távhőellátásba.

Forrás: MTI / PÉTÁV Kft.