Díjat kapott a pécsi Penta Unió mobil applikációja

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2018. évi szakképzési díjait csütörtökön Budapesten. A díjátadón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke fontosnak nevezte, hogy minél több vállalat kapcsolódjon be a gyakorlati szakképzésbe. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2022-ig 40 százalékkal növekedjen a vállalati képzőhelyek száma.

A nemzetgazdasági tárca elkészítette a digitális munkaerő programot, amely összhangban van a újraiparosítási programmal, azaz az Irinyi-tervvel és az ipar 4.0 elvárásaival – közölte a miniszter. Elmondta, hogy a digitális munkaerő program célja a digitális ipar területén tapasztalható munkaerőhiány mérséklése, és az, hogy Magyarországon is minél többen rendelkezzenek megfelelő digitális tudással, ami versenyképességet javító tényező. Kitért arra: a magyar kormány 2011-ben döntött arról, hogy a szakképzést a német duális rendszerhez hasonlóra alakítja át, összhangot teremt az oktatásban megszerzett tudás és a gazdaság igényei között. Varga Mihály kiemelte, a magyar munkanélküliségi ráta 3,8 százalék, a foglalkoztatás bővítésének további tartaléka a még munkanélküliek, illetve a közfoglalkoztatottak bevonása az elsődleges munkaerőpiacra, a nők foglalkoztatásának bővítése, valamint az, ha továbbá lehetőséget adnak a nyugdíjasoknak a további munkavégzésre.

Dale A. Martin, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke kiemelte, a munkaerőpiac szerves része a szakképzés, felmérésük szerint a szakemberhiány nem enyhült tavaly óta. Mérséklésében a szakképzésen túl a vállalati továbbképzés és a felsőoktatás is fontos szerepet játszik – tette hozzá.

Innováció kategóriában szakképzési díjat kapott a pécsi Penta Unio Zrt. könyvelő kAPPtár tanuló mobil applikációja.

Kooperáció kategóriában a MuzixGroup Kereskedelmi Szolgáltató Kft., A robotikai iránti érdeklődés felkeltése című pályázatát díjazták.
Motiváció kategóriában a Győri Műszaki Szakképzési Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Challenging Learning programja kapott díjat.
Különdíjat kapott Farkas Elek borsodnádasdi egyéni vállalkozó virtuális párolgás pályázata, valamint a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége a “Legyél Te is mezőgépész” programja, valamint a MezőgépÉSZek játék pályaműve.

Az elismerést a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2013-ban alapította, a magas színvonalú, gyakorlatorientált szakképzés magyarországi terjesztésének elismerésére.

Forrás: MTI