Új otthont kapott a Horvát Önkormányzat regionális központja

Az Országos Horvát Önkormányzat dél-dunántúli központjának otthont adó házat adtak át hétfőn Pécsen. Az ünnepségen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egymás kultúrájának erősítéséről beszélt.

A Pécs városközpontjában 80 millió forintos kormányzati támogatással kialakított ház átadásán Soltész Miklós úgy fogalmazott: „Ebben a térségben akkor tudunk megmaradni horvátnak, magyarnak, ha egymás kultúráját, oktatását és hitét erősítjük.”
Elmondta: a magyar kormány mintegy 70 millió forinttal járult hozzá az épület felújításához és további 10 millió forintot ad a berendezés megvásárlásához.
Soltész Miklós kitért arra is, hogy a nemzetiségek támogatása az elmúlt években háromszorosára nőtt az országban. Példaként említette a baranyai megyeszékhelyen működő horvát nyelvű iskolaközpontban már megvalósult fejlesztéseket, és bejelentette, hogy hamarosan átadják a Pécsi Horvát Színház új épületét.
Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke közölte: az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona. A tervek között az is szerepel, hogy Horvátország pécsi főkonzulátusa a házba költözik – mondta, majd hozzá tette: „a 21. században, a globalizáció idején a kisebbségek az “intézményesülésen keresztül” valósíthatják meg céljaikat”. Mások mellett egyébként Páva Zsolt  polgármester és Zvonko Milas, a zágrábi kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára is méltatta a horvát ház létrehozását.

Forrás: MTI