Sok pénz érkezik az Európai Uniótól oktatási, szociális és egészségügyi célokra

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból több mint 55 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a 2014 és 2020 közötti európai uniós finanszírozási ciklusban Baranya megyében – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Kozármislenyben.

Schanda Tamás sajtótájékoztatóján az összegre utalva hangsúlyozta: az országban Baranyában a legmagasabb az egy főre jutó EFOP-os támogatás.
A program rendelkezésre álló forrásait 2017. március végéig meghirdették, a pályázatok 93 százalékáról már döntés született, a többiről a következő időszakban döntenek – mondta az államtitkár, aki ismertette az oktatási, egészségügyi, szociális intézményeket is támogató program eddigi megyei eredményeit.
Ezek részéleteiről közölte: a program forrásaiból 39 baranyai köznevelési intézmény, továbbá három egyházi fenntartású iskola, valamint 18 – hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását végző – tanoda fejlesztését támogatják.
Húsz megyei intézmény pályázott sikerrel az iskolák étkezési körülményeit javító programra – jegyezte meg. Schanda Tamás egyúttal kiemelt fontosságúnak nevezte a családok, a közösségek és a nők munkaerőpiaci részvételének pályázatokon keresztüli támogatását, valamint szólt a kulturális intézményrendszer megyei fejlesztéséről is, kitérve ezek részleteire.
A sajtóesemény helyszínével kapcsolat bejelentette, hogy a Janikovszky Éva Általános Iskola 655 millió forintot nyert el infrastrukturális fejlesztésekre, az intézmény bővítésére.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a térség – újraválasztásáért induló – fideszes országgyűlési képviselője jelezte, hogy az EFOP 55 milliárdos megyei forrásaiból 21 milliárd forint jutott a Baranya 2-es választókerület 18 településének fejlesztéseire.
A politikus ismertetése szerint 2018 és 2020 között összességében 100 milliárd forintos fejlesztési pénzösszeg érkezik a Pécset is magába foglaló választókerületbe a többi között a Modern városok program és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból.
Összehasonlításképpen Hoppál Péter felidézte, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztési forrása 33 milliárd forint volt. A képviselő szólt arról is, hogy a kozármislenyi általános iskola csak az EFOP forrásaiból 1,5 milliárd forintot realizált 11 nyertes pályázat keretében.
Varga Éva iskolaigazgató a jövőbeli intézményfejlesztésről a többi között elmondta: a növekvő tanulói létszám miatt szükségessé vált az épület új szárnnyal történő bővítése.

Forrás: MTI