Pécsi intelligens lakóház is nyerhet az E-on Energy Globe díjon

Mi is szavazhatunk egy pécsi intelligens lakóházra az E-on Energy Globe versenyén, hogy az öko- épület megnyerjen egy 1 millió forint értékű projekttámogatást. A beküldött pályázatok közül egy már zsűri kiválasztotta a legjobbakat, ezután a közönségen múlik a győzelem.

Mi is szavazhatunk egy pécsi intelligens lakóházra az E-on Energy Globe versenyén, hogy az öko-épület megnyerjen egy 1 millió forint értékű projekttámogatást. A beküldött pályázatok közül egy már zsűri kiválasztotta a legjobbakat, ezután a közönségen múlik a győzelem.
A díjért az „Épület” kategóriában indult a lakóház, melyben az energiatudatos, fenntartható építészeti alkotásokat díjazzák. A kategória nyertese 1 millió forint projekttámogatást kap.
A Pécsett található „Reborn home” olyan intelligens lakóház, mely több energiát termel, mint fogyaszt. Mai kornak megfelelő funkcionális és desing követelményeknek eleget tevő lakóépületet a 70-es években úgy újították fel, hogy a kedvezőtlen adottságok ellenére komfortos, energia- és környezettudatos legyen.
A házat a Kistelegdi 2008 Építészeti Iroda tervezte.

A ház minden eleme öko-hatékony lett, ehhez komplex épületenergetikai szimulációkat végeztek, hogy megnézzék mikén viszonyul a ház az időjárásra. A dél felé néző tetőgerinc maximálisan elnyeri a napból érkező energiát, és hatékonyan termeli az áramot. A lépcsőház fénnyel árasztja el a délről leárnyékolt épületet, így természetes szellőzőként szolgál, és télen üvegházhatással melegíti a belső teret.
Környezettudatossága abban nyilvánul meg, hogy a külső és belső burkolatok, szigetelések méreganyagoktól mentes anyagokból készültek, mint a kezeletlen fa, vályog, fagyapot, melyek visszaforgathatók a környezetbe. Az épületnek nincs szén-dioxid kibocsátása, az esővizet ciszternába gyűjtik.
Energiafogyasztása megújuló erőforrásokon alapul, mint pl. hőszivattyú, levegő-talaj hőcserélő, napelemek, napkollektor. Egy intelligens épületfelügyeleti rendszer a gépészetet az időjárásra reagálva optimalizálja, így csökkenti az energiafogyasztást és növeli a belső komfortot.
Az épület 2017-ben már elnyerte a nemzetközi Active House Award díjat.

Energy Globe Award-ról
2016 őszén először Magyarország is bekapcsolódhatott a nemzetközi Energy Globe Award programba, ugyanis hazánkban is elindult az Energy Globe Magyarország díj az E.ON támogatásával.
Az energiavilág „Oscar-díjaként” emlegetett Energy Globe Award díj 1999-ben indult el, mára pedig a fenntarthatóság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált.
A 177 országban zajló díj nemzeti nyertesei versenyeznek a nemzetközi döntőben, amelyet a nonprofit Energy Globe Alapítvány hírességek és elismert nemzetközi szakértők részvételével rendez meg.

A versenyről
A kategóriadíjak nyerteseit a zsűri által választott jelöltek közül szavazza meg a közönség 2018 februárjában. Az Energy Globe Magyarország díj a kiemelkedően okos, fenntartható megoldásokat díjazza. Azokat az innovatív kezdeményezéseket keresi, mellyel bizonytíható, hogy ma már a fenntartható, élhető holnapért érdemes tenni. A pályázatokat az energetika, klímaváltozás és innováció terén elismert szakértők bírálják el.
A pécsi házra itt lehet szavazni