Kővári: felelős költségvetésre van szükség

Bár a kiosztott előterjesztésben nem szerepelnek konkrét számok, hogy mire, mennyit költene a városvezetés, ami példátlan, az ÖPE a 2017. évi tényleges adatok alapján megfogalmazta javaslatait, amelyek szerintük már nem megkerülhetők.

Az Összefogás Pécsért Egyesületnél ugyanis úgy látják, ezek nélkül képtelen lesz a város visszafizetni az állami kölcsönt, és így a 12,5 milliárd forint egyszerre fog „rázúdulni” a városra 2020-ban, ami teljes összeomlást eredményezhet.
Kőváriék számoltak és javaslatokat is tesznek a csütörtöki közgyűlésen a bajok elkerülésére.
– A város költségvetését legnagyobb mértékben meghatározó négy területet vizsgáltunk meg, amelyek ha maradnak a tavalyi költségeken, bedől a város – kezdte Kővári János, önkormányzati képviselő a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

A közösségi közlekedés így fenntarthatatlan
Míg 2015-ben, az „új” buszok megvásárlása előtt, a Tüke Busz 1,5 milliárd forintnyi támogatást kért a várostól, addig 2017-ben már közel 3 milliárdot. (Kővári János már évek óta több alkalommal jelezte, a városi közlekedési cégen csak az segíthet, ha a meglévő buszokat minél hamarabb eladják, és sokkal olcsóbb üzemeltetésű elektromos buszokat vásárol a város.)
– Az elmúlt időszakban több kormányzati szereplővel egyeztettem, és teljes támogatásukról biztosítottak. Többféle lehetőség is van, rajtunk múlik élünk-e vele. Ilyen lenne például, ha a Modern Városok Programból finanszíroznák meg a buszok beszerzését – mondta Kővári, aki szerint a kormány buszgyártással kapcsolatos szándékaira is lehetne építeni.
Az ÖPE önkormányzati képviselője szerint ezzel a váltással akár évi 2 milliárdot is meg lehetne takarítani, ráadásul korszerű, környezet- és pénztárca kímélő tömegközlekedés lenne Pécsett.

Majdnem háromszor annyi ment sportlétesítmények fenntartására, mint 2015-ben
A városi tulajdonú PSN Zrt. költségeire 2015-ben 288 millió forintot adott a város, azonban tavaly, a PMFC 200 millióját nem is beleszámítva, már 800 milliót kért. – Mire kellett ekkora pluszforrás, amikor a város így is több sebből vérzik? – tette fel a kérdést Kővári János, aki szerint ez tarthatatlan tovább, ezért vizsgálatot fognak kezdeményezni a PSN Zrt.-nél, melyek azok az okok, amelyek miatt majdnem háromszor annyi pénzt kért a városi cég. – Ezt jelentősen csökkenteni kell – mondta.

„Sokba” van a duma
Az ÖPE képviselői közölték továbbá, hogy nem értik azt sem, a városi tulajdonú médiacég a 2015-ös 125 millió forintos támogatás helyett miért kért és kapott 2017-re kétszer akkora összeget.
– A médiaközpontot annak idején állítólag azért hozták létre, hogy az önkormányzat hírei mellett a városi tulajdonú cégek kommunikációját is végezni fogja, azonban mi úgy látjuk, ezzel nem sokat spóroltak, sőt sokkal többe kerül így – tette hozzá Kővári János.

A vagyonhasznosítónak profitot kell termelni
Az nem lehet – folytatta Kővári –, hogy a városi vagyonhasznosító társaság még mindig támogatást kér a várostól, ugyanis az többmilliárdos üzleti ingatlannal rendelkezik, amelyet hasznosítani kell, és akkor akár a hiteltörlesztésre is jut. – Végre kezdeni kellene valamit a Széchenyi téren a Nick-tömbbel, a Puskin kollégiummal, a Vásártérrel, az Expo Centerrel stb. Ezekre is konkrét javaslatot teszünk a Közgyűlésen – sorolta az ÖPE képviselője.

Hadakozás helyett partnerséget kell kialakítani a civilekkel
– Az elmúlt évben több civil szervezet súlyos anyagi helyzetbe került, mivel a város nem fizette ki nekik a feladatátvállalás díját, ez így nem mehet tovább – tette hozzá az elmondottakhoz a sajtótájékoztatón Vozár Pál, az ÖPE alelnöke.
A korábbi képviselő szerint 2017-ben több civil szervezet fél, háromnegyed évig nem kapta meg a szolgáltatás díját, így például közösségi házak is bezártak. Vozár elismételte korábbi véleményét, miszerint a civil szervezeteket már csak azért is érdemes bevonni az önkormányzati feladatokba, mert az a tapasztalat, hogy egy forintnyi támogatás után ezek a szervezetek, pl. pályázatokkal, további 3-4-5 forintot tudnak hozzátenni a működéshez, és ez mindenkinek előnyös lehetne, a tragikus pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatnak, a civil szervezetnek és a pécsieknek is.