Helyi civilek nyomására végre elkezdődik a Karolina rekultivációja

Nagyon régi ügy, sokan már legyintettek volna, azonban a Pécsbányán alakult Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport nem hagyta annyiban az ügyet.

Történt ugyanis, hogy a helyi civilek egy petícióhoz aláírásokat kezdetk gyűjteni, amellyel jó muníciót adtak a döntéshozóknak ahhoz, hogy végre lépéseket tegyenek a megoldás felé.

A Karolina-külfejtés mellett nyújtották át a civilek azt a petíciót Csizi Péternek, amelyet a helyiek állítottak össze a tájseb rekultivációjáért. Az ügy már hosszú évek óta húzódik, idén azonban ténylegesen felsorakozhatnak a munkagépek Pécsbánya mellett. Csizi elmondta, az államnak és az erőműnek kötelezettsége van, hogy még ebben az évben meginduljon a külfejtés eltüntetése – írta a pécsma.hu.

Vozár Pál, a Pécsbányai Kulturális Egyesület vezetője úgy nyilatkozott, most ugyan nagyrészt csak a környező városrészekben élők írták alá az íveket, meggyőződésük azonban, hogy ez az egész város ügye. – Pécs számára fontos, hogy ehelyett a kietlen, szénporos táj helyett egy rekreációs terület alakuljon ki.

Katona Krisztina, a Karolina Tájsebész Érdekvédelmi Csoport szervezője elmondta, három hét alatt rengeteg aláírást sikerült összegyűjteni. – Papíralapon ötszázhatvanöt, online százötvenhét aláírást kaptunk, minden, a külfejtés körül elhelyezkedő településrész részt vett az aláírásgyűjtésben. Ráadásul a csoportunk is gyarapodott számos környéken élő pécsi lakossal.

Közben a civil szervezet lakossági fórumot is szervez a témában:

Fotó: Pannon Power