Na, mennyi karácsonyi kaja maradt?

Elképesztő mennyiség: 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára napi szintű problémát jelent az étkezés megoldása. Mindez nem csak országunkban, hanem világszerte is komoly – például az EU-ban is gigászi a pazarlás.

Az élelmiszerhulladék több forrásból is származhat, Magyarországon a kereskedelemből származó ételhulladék 5%, a vendéglátásból származó ételhulladék 15%, a gyártói felesleg 39%, míg a fogyasztói felesleg 41%. Tehát a magyar élelmiszerpazarlásnak legnagyobb szelete a háztartásoknak köszönhető. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként – írja a greenfo.hu

Mi a megoldás?
A kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már hatékony kampányok futnak az élelmiszerkereskedő hiper- és szupermarketek által. A vállalati szférában az ilyen törekvések folyamatosak, Magyarországon több élelmiszerlánc is – köztük például a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro – vállalja, hogy a nap végén megmaradó, el nem adott termékeiket partnerszervezeteik és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz. A szervezet csak 2017-ben 8.000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg, és sok kereskedelmi lánccal együtt küzdenek ezért a célért.
Az Egyesület emellett a gyártói feleslegekkel is dolgozik, élelmiszercsomagokat állítanak össze belőlük a nélkülözők számára. A vendéglátásból származó, valamint a fogyasztói felesleg csökkentése azonban máig egy komoly, meg nem oldott probléma. Bár az Egyesületnek számos törekvése volt már az e területekről származó élelmiszerek mentésére, a rendkívül szigorú jogi és belső szabályozások, a logisztikai nehézségek, valamint az erőforrás hiánya miatt ezzel egyelőre nem jártak még sikerrel.

Hogyan lehetne akkor mégis tenni valamit az éttermek által kidobott ételek nagy mennyisége, és a hihetetlen mértékű háztartási pazarlás ellen?
A vendéglátásból származó ételhulladékot úgy csökkenthetjük, ha rászokunk a megmaradt ételünk elcsomagoltatására. Manapság már egyáltalán nem ciki elvinni és később megenni a maradékot, és ezzel picit máris hozzájárultunk az ételpazarlás csökkentéséhez.

A legnagyobb falat azonban a háztartási ételhulladék problémája
Az otthoni ételmaradék eladományozása egyrészt rendkívül körülményes lenne, másrészt pedig jogi szabályokba ütközne, így a téma szakértői szerint hosszú távon más megoldásra van szükség: elsősorban a túlvásárlást kell megelőzni.

Megelőzés
A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói nemrégiben komolyabban elkezdtek foglalkozni a megoldással, és egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül igyekeztek válasz találni a fogyasztói pazarlás kérdésére, meghívott szakértők segítségével, akikkel közösen olyan mindennapi tanácsokat gyűjtöttek össze, melyekkel az esetleges túlvásárlás, és így ezzel együtt a fogyasztói élelmiszer-pazarlás is megelőzhető:

Ne menj éhesen vásárolni! A kidobás nagy része származik impulzusvásárlásból.

A boltban csak azt vedd meg, amit később tényleg megeszel vagy fel is használsz!

Inkább kisebb mennyiségeket szedj a tányérodba. Mindig van lehetőség újra szedni.

Étkezés után ne pakolj el egyből az asztalról! Ha elöl hagyod, nagyobb az esélye, hogy hamarosan úgyis elfogy.

Otthon tedd előre a polcokon vagy a hűtőben a hamarosan lejáró, megromló termékeket!

A maradék főtt ételt, vagy akár a kenyeret, sajtot, felvágottakat fagyaszd le!

Forrás: greenfo.hu
Fotó: Rachel Park on Unsplash