Nem várt, kivágta, megbüntették

A Pécsi Törvényszék jogerős ítéletében mondta ki, hogy a férfi környezetkárosítást követett el, bár a saját területén vágott ki fákat.

A vádlott férfi 2015. május 11. előtt, saját tulajdonú ingatlanján a Baranya Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály Erdészeti Osztályának engedélye nélkül 6,41 hektár területen fakitermelést végzett. A teljes mértékben letermelt erdőrészletben lévő faállomány az erdőtervben megállapított vágás érettségi szakasz alsó határát nem érte el, így a kivágást csak 24 év múlva lehetett volna elvégezni.
A Dél-Baranyai Erdészeti Tervezési körzet 2007. január 1-től 2016. december 31-ig érvényes erdőtervben foglalt állapot visszaállítása csak további beavatkozással érhető el. A vádlott a fakivágással az élővilágot károsította.

A Pécsi Járásbíróság 2017. november 21-én kihirdetett ítéletével Sz. L. vádlottat környezetkárosítás bűntette miatt 48 óra fizikai természetű közérdekű munkára és 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Forrás: Pécsi Törvényszék
Fotó: Markus Spiske on Unsplash