Az egészséges, helyi termékek helyzetbe hozása a cél

A korábban, a helyi piacokat működtető Patrónus NKft. helyett a jövőben egy, erre a célra létrehozott szociális szövetkezet fogja végezni ezt a tevékenységet.

A Patrónus NKft.-t – az Összefogás Pécsért Egyesület kezdeményezésére – az önkormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy egészséges, helyi termékek kerüljenek be a helyi fogyasztási láncba, és ne külföldi, sokszor egészségtelen élelmiszert fogyasszunk – tájékoztatta lapunkat Kővári János.
Az ÖPE elnöke szerint ráadásul ezzel hozzá lehet járulni több száz, termelésből élő pécsi, Pécs környéki ember megélhetéséhez is.

– Most továbbfejlesztjük ezt a lehetőséget, és a Patrónus helyét egy szociális szövetkezet veszi át, amely termelőkből áll, és hozzájuk csatlakozik az önkormányzat a maga lehetőségeivel. Így a Búza téri piac mellett ezután a megújuló uránvárosi és a már felújított kertvárosi piacon, valamint az új Vásárcsarnokban is találkozhatnak majd pécsiek a helyi termékekkel.
Kővári szerint ezek mellett a helyi közintézmények és vendéglátók közül is egyre többen rendelik meg és használják fel a helyi termékeket. Számításaik szerint két éven belül közel ezer családnak lesz így biztos megélhetése, és a pécsiek a városban mindenütt egészséges élelmiszereket fogyaszthatnak.