A pécsi vállalkozások támogatását kérte számon Kővári János

Több, a helyi kis- és középvállalkozásokat érintő döntést fogadott el tegnap Pécs közgyűlése. A legutóbbi, meglehetősen pörgős és lendületes rendkívüli közgyűléshez képest a tegnapi javarészt érdemi vitákból állt.
A helyi KKV-kat támogató javaslatcsomagot nyújt be még ősszel az ÖPE

Reklámrendelet, azonnal
Az új rendkívüli közgyűlés összehívását Páva Zsolt polgármester azzal indokolta, hogy az országos törvényi előírásoknak megfelelően legkésőbb október 1-jéig minden városnak megkell hoznia a saját településére vonatkozó rendeletet a kültéri reklámfelületek szabályozásával kapcsolatban. A rendelet szerint a város mindösszesen kétezer úgynevezett outdoor reklámfelületben korlátozná a megjelenési helyeket. Gyimesi Gábor, a Jobbik képviselője felszólalásában megjegyezte, érdemes a témával foglalkozni, ugyanakkor úgy érzi, ez a törvény a Jobbik és a kormány harcából született meg.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője azt szorgalmazta, hogy a rendelet elfogadását több kérdés tisztázása miatt mégiscsak el kellene tolni a következő közgyűlésre, azonban ezt a fideszes többség leszavazta. Kővári egyébként felvetette azt is, szeretné tudni, hogyan szabályozza majd a rendelet azt a helyzetet, amikor például a politikai pártok lefoglalják a felületeket, de egy-egy helyi vállalkozás is szeretné igénybe venni azt. Véleménye szerint így a marketinglehetőséget vehetik el a pécsi KKV-któl, a döntés ugyanis nem tisztázott. Ugyanígy nem tisztázott, tette hozzá Kővári, hogy mi lesz a társadalmi célú reklámokkal. Az ÖPE képviselője szerint a helyi civil szervezetektől sem szabad elvenni ezt a lehetőséget.

Döntöttek a képviselők az úgynevezett Rókus-domb tehermentesítő, átkötő út fejlesztéséről is, amely során a Mecsek-oldalból (Dontátus, Bálics) érkező autós forgalmat bekötnék a Petőfi-Kodály-Alkotmány utcai körforgalomba, amellyel régi terv fog megvalósulni.

Nem tudni, kinek készül az ipari park fejlesztése

A Déli Ipari Park fejlesztéséréről is döntés hoztak a képviselők. A TOP-os pályázati programokhoz csatlakozva a város önerő és előleg nélküli pénzügyi támogatásokat tud lehívni. Páva Zsolt felszólalásában megelőlegezte, hogy a célzott fejlesztéseket azért is kell megvalósítani, mert tárgyalásokat folytat a város egy konkrét befektetővel. A bejelentésre kisebb vita támadt a polgármester és Kővári János között. Utóbbi ugyanis a döntés előkészítéséhez szükséges és egy korábbi, április közgyűlésen elfogadott, de azóta nem teljesült ipari park hasznosítási terv elmaradását kérte számon a polgármesteren, valamint az ÖPE képviselője nehezményezte azt, hogy nem lehet tudni semmit a potenciális befektetőről. Páva Zsolt erre a kecskeméti Mercedes-gyár példáját hozta, amely elmondása szerint Kolozsvárra települt volna, de a cég kifejezett kérése ellenére a város vezetői „kikotyogták” a beruházást, ezért később elálltak az erdélyi befektetéstől, és keresték meg Kecskemétet. Kővári János ennek ellenére azt mondta, a beruházással állami támogatási keretet használ fel a város egy ismeretlen célú vállalkozás számára. – Mikor támogatja végre a város a helyi vállalkozásokat ugyanígy? – kérdezett Kővári. – Több olyan helyi vállalkozás van, amely egy-egy ilyen fejlesztéssel sokkal nagyobb tudna fejlődni, így több adóbevétel és foglalkoztatási lehetőség maradna Pécsnek, a pécsieknek is. Páva Zsolt erre úgy reagált, több sikeres, pályázaton nyertes vállalkozás van Pécsen, mint a Kontakt-Elektro vagy a Hauni, de hozzá tette, a vállalkozások legnagyobb problémája a munkaerőhiány. Kővári viszontválaszában felhívta a figyelmet, hogy ezek a cégek uniós pályázati forrásokat használtak fel sikeresen, de ő arra gondolt, például a jelenlegi, lehívható támogatásokból mikor juthat végre a pécsi kis- és középvállalkozásoknak?
Kővári János megelőlegezte, az őszi üléseken az ÖPE komplex javaslatcsomagot fog benyújtani a helyi vállalkozások támogatására.